Qigong

qigong in utrecht leidsche rijnQigong wordt uitgesproken als ‘tsjie koeng’ en ook wel geschreven als ‘chi kung’. Net als tai chi komt deze bewegings- en meditatie leer uit China en is gericht op het bevorderen van het lichamelijk en geestelijk welzijn. Hierin speelt het reguleren van de adem en de levensenergie een belangrijke rol. Qigong wordt ook wel ‘Chinese yoga’ genoemd. Qi betekent ‘energie’ of ‘adem’; gong betekent ‘vaardigheid’ of ‘cultivatie’. De Chinese karakters staan hiernaast afgebeeld.

Lesinhoud
In de qigong lessen leer je dieper te ontspannen middels het bewustworden van de ademhaling en het doen van rustige bewegingen. Naast traditionele Chinese qigong (met name┬áZhan Zhuang) maak ik gebruik van oefeningen en technieken uit yoga, Buteyko, Egoscue, energiewerk en mindfulness meditatie. Centraal in de lessen staan: gronden, ontspannen, rechtop staan (body alignment), het waarnemen van het lichaam, flexibiliteit (met name van de rug), ontspannen ademen (‘reduced breathing’) en bewustwording.

Effecten
Veel mensen vinden qigong aangenaam om te doen en ervaren tijdens het oefenen al snel een toename van innerlijke rust, balans en een grotere verbondenheid met zichzelf. Regelmatig qigong beoefenen draagt bij aan de vermindering van stress en voorkomt en verminderd klachten aan het bewegingsapparaat.

Algemeen
De qigong les worden gegeven in een gemengde groep van gemiddeld 10 tot maximaal 18 personen. De leeftijd van de deelnemers varieert tussen 20 en 65 jaar. De les duurt 70 minuten en begint met losmaak-oefeningen. In de groep zijn er leerlingen van verschillend niveau. De lestijden kunnen soms na de zomer- en winterstop veranderen.

 

Data & tijden | Lokatie | Kosten | Kleding