Tension Release Exercises (TRE)

Wanneer?
Zondag 31 maart 2019 | 13:30-17:00 uur

Tension Release Exercises (TRE)
Mensen hebben – net als andere zoogdieren – een ingebouwde reflex om door middel van trillen spanning los te laten. Dat kan spontaan gebeuren na een intense ervaring of bij de beoefening van sport, yoga, tai chi of meditatie. Het is ook mogelijk om deze ‘neurogenic tremors’ bewust te activeren. De Amerikaanse therapeut en academicus David Berceli ontwikkelde hiervoor een methode, bestaande uit enkele oefeningen; de Tension Release Exercises (TRE). Door het trillen verlaat diepere spanning je lichaam. Het mooie is dat dat meestal heel geleidelijk gebeurt; zonder heftige emoties.

 

Tension Trauma Release Exercises workshop utrecht

 

Wat heb je eraan?
In de loop van je leven kan stress zich in de vorm van spanning in je lichaam vastzetten. Door TRE lost die spanning weer op. Dat merk je bijvoorbeeld door een ruimer gevoel in je lijf, meer vitaliteit en beter slapen. Klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat verminderen of verdwijnen. In je beoefening van sport, dans, vecht- en beweegkunst ervaar je meer souplesse en coördinatie in je bewegingen. Dit komt onder andere door meer symmetrie en ontspanning in je houding.

Voor wie?
In principe voor iedereen. Ook als je al eerder een TRE workshop hebt gevolgd. Voor beoefenaren van tai chi en qigong is TRE waardevol omdat het kan helpen om het bekkengebied (psoas) te ontspannen en uit te lijnen. Deze workshop is niet geschikt als je recent een (buik)operatie hebt ondergaan, zwanger bent of in geval van ernstige psychische problemen. Bij twijfel: overleg.

Meer weten?
David Berceli schreef 4 boeken over TRE. Zie ook zijn website traumaprevention.com en onderstaande video:


Docent
De workshop wordt gegeven door Tjeerd Verbeek. Hij beoefent TRE sinds 2014. Meer over Tjeerd…

Inhoud
De workshop start met een uitgebreide intoductie en warming-up. Vervolgens doen we een ontspannende bodyscan (mindfulness). Dan volgen de TRE oefeningen en het trillen. Daarna houden we een thee pauze en is er nog en tweede TRE ronde met extra tips & tricks. We sluiten af met een evaluatie. De workshop is serieus en er wordt zeker ook gelachen!

Praktische info
De workshop is van 13:30 tot circa 17:00 uur; deur open vanaf 13:15 uur. Meenemen: ruimzittende kleding (ook warm) en iets om op te liggen (handdoek of dekentje). Er zijn yogamatten (als onderlaag) aanwezig. De zaal svp niet met schoenen betreden.

Lokatie
De workshop vindt plaats in Utrecht Leidsche Rijn bij Studio Natuurlijk Pilates. Het adres: Zandweg 116C (boven), 3454 JZ De Meern. Het zit boven Bodyproof; ingang achterom via de linkerkant (wenteltrap).

Kosten & betalen
De kosten bedragen 45 euro per persoon. Leerlingen, ex-leerlingen en Permanent Beta festival bezoekers betalen 37,50 euro. De gegevens voor de betaling ontvang je per email.

Aanmelden
Meld je aan per email. Je ontvangt dan een email met details en gegevens om te betalen. Het maximaal aantal deelnemers is 16. Op dit moment zijn er nog 14 plekken vrij.

TRE utrecht