tai chi

Tai chi in Utrecht
met Tjeerd Verbeek

Home
Tai chi?
Cursusinfo
Docent
Contact


<Tai chi?>

Tai chi
Tai chi is van origine een Chinese vechtkunst. Het wordt ook beoefend ter verbetering van de gezondheid en als meditatie. Tai chi - ook wel 'taijiquan' - bevordert het natuurlijk functioneren, door lichaam en geest meer in evenwicht te brengen. In het beoefenen van tai chi staat het voelen en ontspannen van het lichaam centraal. Dit leidt tot meer lichaams-bewustzijn, balans en een betere houding. Tai chi leren is niet eenvoudig.

tai chi in het wilhelminaparksingle whip

De vorm
Een belangrijk deel van de lessen bestaat uit het leren en oefenen van 'de vorm'. Dit is een vaste reeks vloeiende bewegingen, die ontspannen en langzaam uitgevoerd worden. Deze vorm is opgebouwd uit diverse houdingen, elk met een eigen naam en functie. Door het beoefenen van de vorm kunnen de tai chi principes worden ontdekt en getraind. In de lessen leren we het eerste deel van de korte vorm van Cheng Man Ching (Yang stijl); zowel rechtsom als linksom (in spiegelbeeld).

groepsfoto den boschsan shou

Pushing hands & San shou
Pushing hands (tui shou) is een onderdeel van tai chi. Het is een partner-oefening, waarbij je elkaar uit balans probeert te brengen. Het doel van pushing hands is om kwaliteiten als balans, concentratie, structuur, gevoeligheid en ontspanning te ontwikkelen. Door met een partner te werken krijg je feedback; onmisbaar in het leerproces. San shou is een tai chi vorm voor twee personen. Deze partnervorm is een schijngevecht en bevat vele vechttechnieken.