Hoi!

Tweeduizendvijftien loopt ten einde dus weer eens tijd voor een nieuwsbrief. Omdat het buiten nog steeds warm is, staat kou centraal in deze editie...

Ken je nog iemand die deze nieuwsbrief leuk zou kunnen vinden? Stuur hem door!

Fijne feestdagen!

Tjeerd Verbeek
Tai Chi & Qigong Leidsche Rijn
www.tai-chi.nl

---

Boek

Als Wim Hof - beter bekend als 'The Iceman' - een Chinees was dan zou hij 'qigong meester' worden genoemd. Hij werd wereldwijd bekend door zonder kleding extreem lage temperaturen te trotseren: zwemmen onder poolijs, de Kilimanjaro beklimmen en een halve marathon lopen op blote voeten in Finland.

Samen met Koen de Jong schreef hij onlangs 'Koud Kunstje' waarin zijn methode wordt uitgelegd. Het is goed geschreven met de juiste balans tussen toegankelijk en diepgang.

Zijn methode bestaat uit drie onderdelen: koudetraining, ademhalingsoefeningen en 'inzet'. Wim heeft daarmee uitzonderlijke controle over zijn lichaam verkregen. Het is wetenschappelijk bewezen dat hij zijn autonome zenuwstelsel en immuunsysteem kan beinvloeden. Ook leert hij dit aan anderen, die daarmee eveneens gezondheidswinst boeken.

Blootstelling aan kou heeft veel voordelen en die kan je eenvoudig zelf ervaren door koud af te douchen. Ik doe dat zelf al ruim 2 jaar. Een goedkope natuurlijke manier om je vitaliteit flink te vergroten!

Uitgeverij Schuyt & Co Lucht | 191 pagina's | ISBN13: 9789491729256 

---

Deep Relaxation workshop

Op zondagmiddag 17 april zal ik een workshop geven rond het thema diepe ontspanning. De meeste mensen dragen overmatige spanning met zich mee. Dit vermindert de energiedoorstroming en bewegingsvrijheid en kan allerlei klachten veroorzaken. In de workshop gaan we met behulp van verschillende methodes ontspannen. Meer info hier.

---

Oefening: Bodyscan

De bodyscan is een vast onderdeel van mindfulness training en vormt ook vaak de afsluiting van yogalessen. Omdat de boyscan bijdraagt aan het vergroten van je lichaams-bewustzijn en ontspanning is het een goede bijdrage aan je qigong of tai chi beoefening.

Het is een eenvoudige oefening en zeer geschikt voor beginners. Ik heb de instructie en enkele tips in deze PDF gezet. Klik hier om de geluidsopname (mp3) inclusief de instructie te downloaden (18,9 Mb Zip). Hier kan je de bodyscan online beluisteren.

---

Video inspiratie 

> Alle voordelen van koud afdouchen op een rij. (1 minuut)

> Max Tack demonstreert de vijf elementen qigong - die onderdeel uitmaakt van onze qigong lessen - in een prachtig winterlandschap. (9 minuten)

---

Agenda

12 januari 2016: start nieuwe jaar Tai Chi & Qigong Leidsche Rijn
23 & 24 januari 2016: Workshop met Lauren Smith in Groningen
6 -10 april 2016: Pushing Hands Meeting Hannover (D)
17 april 2016: Deep Relaxation workshop met Tjeerd Verbeek in Utrecht

---

Over deze Nieuwsbrief

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je daarvoor hebt opgegeven of omdat je ooit bij mij een cursus of workshop hebt gedaan. Alle informatie over de nieuwsbrief - inclusief het archief - vind je hier.