Hallo,

Er is alweer bijna een jaar voorbij gegaan sinds de laatste nieuwsbrief verscheen. Hoog tijd voor deze nieuwe - extra dikke - editie over onder andere zhan zhuang qigong.

Veel leesplezier & groet!

Tjeerd Verbeek
Tai Chi & Qigong Leidsche Rijn (TCQLR)
www.tai-chi.nl

---

Deep Relaxation workshop

Op zondagmiddag 11 december geef ik weer een workshop rond het thema diepe ontspanning. In deze workshop gaan we met behulp van verschillende methodes (oa Tension Release Exercises) ontspannen. Meer info hier.

---

Boek

Een van mijn bevindingen na 25 jaar tai chi, qigong en meditatie, is dat er veel kracht en diepgang zit in eenvoud. Een boek van bijna 250 pagina's over stilstaan is daarom koren op mijn molen!

Peter den Dekker schreef 'The Dynamics of Standing Still' - dat volledig is gewijd aan de bekende qigong oefening 'staan als een boom'.

In China heet dat  'zhan zhuang' wat wordt uitgesproken als 'dzan dzuang'. De statische oefening maakt ook deel uit van tai chi en diverse andere Chinese interne vechtkunsten zoals yiquan, xing yi en bagua.

'Staan als een boom' is tegelijk een fysieke, energetische en meditatieve oefening, die je algehele lichaamskracht en houding (structuur) verbetert. Daarnaast is het een goede manier om te gronden, en levert het staan meer lichaamsbewustzijn en balans op.

Peter den Dekker is een gevorderde leerling van Lam Kam-Chuen, die zelf ook enkele boeken schreef over zhan zhuang chi kung - onder andere 'The Way of Energy'.

'The Dynamics of Standing Still' is mooi vorm gegeven en bevat veel waardevole informatie - ook voor de gevorderde beoefenaar. Aan de hand van vele foto's en afbeeldingen uit de biologie en anatomie verduidelijkt de auteur het hoe en waarom. Naar mijn smaak bevat het iets te veel irrelevante (visuele) franje, maar desalniettemin is het een fraai en waardevol boek.

Back2Base Publishing 2010 | 248 pagina's | ISBN: 9789490580018 | Taal: Engels

---

Nieuws

Onlangs is de nieuwe website van Verbeek Bedrijfstaichi live gegaan. Bekijk deze hier: www.bedrijfstaichi.nl

In maart verscheen in het tai chi en qigong tijdschrift TQT een interview met mij en oud leerling Steve Skordilakis. Download als pdf.

---

Oefening: 'Staan als een boom'

Zet je voeten evenwijdig op heupbreedte naast elkaar. Sta met je gewicht in het midden van de voeten. Zak rustig door je knieen, zodanig dat als je naar beneden kijkt je tenen nog net kan zien. Til vervolgens met ontspannen schouders je armen op. Breng je handen op schouderhoogte. De ellebogen hangen iets lager. Het is alsof je een boom of skippybal omhelst. Sta zo rustig enkele minuten.

Ontspan, balanceer en observeer de sensaties van het lichaam. Zorg ervoor dat je geen stijf standbeeld wordt; wees een levend organisme. Je staat stil, maar wat natuurlijke kleine beweging is prima. Grote kans dat je na verloop van tijd pijn of ongemak ervaart. Accepteer dat, maar push jezelf niet te ver.

---

Video inspiratie 

> Tai chi zwaard sparren met Ken van Sickle en Epi van de Pol (2:45 min)

> 'Stop trusting your thoughts' met Gangaji (2:20 min)

> Gaat mijn baan verdwijnen door dit stuk schroot? (1:20 min)

---

Agenda

6 nov 2016: Tai Chi & Qigong festival van de STN in Utrecht
11 dec 2016: Deep Relaxation workshop met Tjeerd Verbeek in Utrecht
10 jan 2017: start nieuwe jaar Tai Chi & Qigong Leidsche Rijn
19-23 april 2017: Pushing Hands Meeting Hannover (D)

---

Over deze Nieuwsbrief

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je daarvoor hebt opgegeven of omdat je ooit bij mij een cursus of workshop hebt gedaan. Alle informatie over de nieuwsbrief - inclusief het archief - vind je hier. Ken je nog iemand die deze nieuwsbrief leuk zou kunnen vinden? Stuur hem door!