Hallo,

Graag inspireer ik je weer met info uit de wereld van tai chi, qigong en meditatie.
Check de festivals in de agenda en vergeet niet de video met Ido Portal te bekijken!

Feedback is zoals altijd welkom.

Groet!

Tjeerd Verbeek
Tai Chi & Qigong Leidsche Rijn (TCQLR)
www.tai-chi.nl

Buitenles

Op zondagochtend 27 augustus geef ik weer een buitenles in het Maximapark te Utrecht (Leidsche Rijn) van 10:30-12:00 uur. De les is een mix van tai chi en qigong – geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Meer info...

Boek

Ik kreeg dit boek in 2003 kado van een vriend.

'It Happens by Itself' bestaat uit transcripties van gesprekken die spiritueel leraar Isaac Shapiro in 1998 had met mensen in verschillende landen.

Kenmerkend voor zijn aanpak is dat hij mensen begeleidt om zelf tot inzicht te komen. Zijn uitgangspunt daarbij is dat alles een ervaring is die verschijnt in het bewustzijn.

Net als bij tai chi en qigong staat het ervaren van het lichaam centraal in wat Shapiro 'somatic inquiery' noemt - het onderzoeken en volledig ervaren van jezelf en alles wat zich voordoet in dit moment.

Na een bezoek aan een bijeenkomst met Shapiro in Amsterdam werd me duidelijk dat ik veel van hem kon leren. Alhoewel hij komt uit de  Advaita Vedanta traditie (Hindoesime), herkende ik veel uit het Chinese Taoisme (een van de bronnen van tai chi) en het werk van Peter Ralston.

Sinds die eerste kennismaking in 2003 heb ik veel 'satsangs' met Shapiro bijgewoond. Dit jaar deed ik ook een intensieve retraite.

Na afloop van die retraite sprak ik hem en vertelde dat hij voor mij een belangrijke leraar was, alhoewel hij geen tai chi beoefend. Toen zij hij: 'But this is tai chi!!!'

Luechow Press 2001 | 166 pagina's | ISBN: 0-9703574-0-0 | Taal: Engels

Zwitserland

Van 27 tot 29 oktober 2017 vindt in La Chaux-de-Fonds in Zwitserland Tai-Chi Tcho plaats - een internationaal tai chi en qigong festival met docenten uit Europa, Rusland en China. Ik zal daar twee workshops geven over de Tension Release Exercises (TRE).

Drie tips voor het leren van tai chi & qigong

Mijn eerste tai chi en qigong leraar - Leonard Barten - zei altijd: "Voor het leren van tai chi heb je drie mensenlevens nodig.". Als enthousiaste jongeman dacht ik toen dat dat onzin was. Nu - 25 jaar later - ben ik het met hem eens. Er zijn gelukkig wel wat manieren om het leerproces te versnellen. Die wil ik graag met je delen.

1. Nadat je een leraar hebt gevonden en wat basis-oefeningen hebt geleerd, is het heel waardevol om voor jezelf te gaan trainen. Daarmee integreer je wat je in de les leert. Ook schep je een voedingsbodem waarin nieuwe informatie snel wordt opgenomen. Train vooral wanneer je er zin in hebt. Soms moet je even over een drempel heen en komt het plezier daarna. Al met 10 minuten per week kan je resultaten bereiken.

2. Ben je een paar jaar op weg en beginnen de bewegingen vertrouwd te voelen, blijf je opstellen als beginner! Dat is de namelijk de mentale staat waarin je het meest ontvankelijk bent voor nieuwe inzichten. Don't know!

3. Omarm de feedback van je leraar, medestudenten en trainingspartners. Gebruik deze om je bewust te worden van  wat je (niet) doet. Niet alle feedback is bruikbaar. Besef ook dat het leren van tai chi en qigong vooral afleren is en niet aanleren.

Samengevat: train met plezier, weet niets en gebruik de opmerkzaamheid van anderen.

Video inspiratie 

> Wu stijl tai chi demonstratie door meester Ma Yueh Liang (5.16 min)

> Introductie in de Tension Release Exercises (3:50 min)

> Ido Portal laat zien wat er mogelijk is met het menselijk lichaam (0:59 min)

Agenda

18-20 augustus: North Sea Tai Chi festival in Zeewolde
8-10 september: Taiji Forum in Hannover (D)
19 september: start nieuwe seizoen Tai Chi & Qigong Leidsche Rijn
27-29 oktober: Tai-Chi Tcho in La Chaux-de-Fonds (CH)
11 november: Tai Chi & Qigong festival van de STN in Utrecht

Over deze Nieuwsbrief

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je daarvoor hebt opgegeven of omdat je ooit bij mij een buitenles, cursus of workshop hebt gedaan. Alle informatie over de nieuwsbrief - inclusief het archief - vind je hier. Ken je nog iemand die deze nieuwsbrief leuk zou kunnen vinden? Stuur hem door!