Hoi,

Op de valreep naar 2018 nog een nieuwsbrief, met o.a. TRE in Zwitserland, nieuwe workshops & Lou Reed.

Fijne jaarwisseling!

Groet,

Tjeerd Verbeek
Tai Chi & Qigong Leidsche Rijn (TCQLR)
www.tai-chi.nl

Workshops

Tai Chi
Op zondagmiddag 4 februari 2018 zal ik een tai chi workshop geven in de Metaal Kathedraal te Utrecht. Meer informatie en inschrijven via de website van de Metaal Kathedraal. De toegang is gratis!

Tension Release Exercises
Op zondagmiddag 25 maart geef ik een Tension Release Exercise workshop. Deze zal plaatsvinden in Utrecht (Leidsche Rijn). Meer informatie verschijnt medio januari op mijn website onder 'workshops'.

Tai chi beoefenen zonder pushing hands is als automonteur zijn zonder rijbewijs. Pushing hands geeft je de onmisbare dosis feedback voor het leren en begrijpen van tai chi. Daar heb je een partner voor nodig en hoe meer ervaring die heeft hoe beter. Die zijn niet overal beschikbaar. Daarom is het bezoeken van de jaarlijkse Push Hands Meeting in Hannover (Duitsland) een goed idee. Je kan jezelf daar onderdompelen in interacties met beoefenaren van alle niveaus en uit alle landen. Ik heb dit evenement vaak bezocht. Goed georganiseerd en positieve sfeer. Aanrader!

Zwitserland

Eind oktober vond in La Chaux-de-Fonds in Zwitserland Tai-Chi Tcho plaats - een internationaal tai chi en qigong festival met docenten uit Europa, Rusland en China. Ik gaf daar twee workshops over de Tension Release Exercises. Deze werden goed bezocht door in totaal bijna 60 mensen. Vele positieve reacties volgden! Op zaterdagavond gaven alle docenten samen een demonstratie op muziek van David Lynch. Zie hier de video - ik kom op op 2:35.

Decompress (mindfulness warm-up)

Veel mensen beoefenen qigong, tai chi en/of meditatie om stress te verminderen. Maar eigenlijk is het beter als je al wat ontspannen bent voor je daar mee start. Dat kan je bereiken met de volgende oefening.

1. Ga naar een plek waar je niet gestoord wordt.
2. Zet je telefoon uit, computer uit, muziek uit, tv uit, alles uit.
3. Ga op een stoel zitten en doe 15 minuten niets.

Gedachten en gevoelens komen en gaan. Prima. Je bent niet aan het mediteren. Er hoeft niets. Het enig is: blijf op je stoel zitten! Je brein activeert nu - volledig automatisch - het Default Mode Network. Dat zorgt ervoor dat alle opgedane indrukken en informatie wordt verwerkt. Daarna is je hoofd weer fris en leeg.

Video inspiratie 

> Lou Reed vertelt over zijn liefde voor tai chi (4:59 min)

> De belangrijkste spier in tai chi & qigong: de psoas (1:41 min)

> Nathan Menaged doet de Water Boxing vorm (2:40 min)

Agenda

9 januari 2018: start nieuwe seizoen Tai Chi & Qigong Leidsche Rijn
4 februari: Tai Chi workshop met Tjeerd Verbeek in de Metaal Kathedraal (Utrecht)
25 maart: Workshop Tension Release Exercises (TRE) met Tjeerd Verbeek (Utrecht)
11-15 april: International Push Hands Meeting in Hannover (D)

Over deze Nieuwsbrief

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je daarvoor hebt opgegeven of omdat je ooit bij mij een buitenles, cursus of workshop hebt gedaan. Alle informatie over de nieuwsbrief - inclusief het archief - vind je hier. Ken je nog iemand die deze nieuwsbrief leuk zou kunnen vinden? Stuur hem door!