Hoi!

Dit is alweer de tweede nieuwsbrief van Tai Chi & Qigong Leidsche Rijn. Graag deel ik weer enkele voor mij waardevolle zaken met je. Feedback altijd welkom.
Fijne nazomer & wellicht tot snel!

Tjeerd Verbeek
www.tai-chi.nl

---

Boek

Eindelijk een goed boek waarin alle wetenschappelijke studies naar de gezondheidsaspecten van tai chi op een rij worden gezet. De auteur - Peter Wayne - is behalve 'assistant professor' aan de bekende Harvard Medical School ook tai chi leraar/beoefenaar met 35 jaar ervaring. Aanrader als je wilt weten hoe gezond tai chi eigenlijk is! Qigong en mindfulness komen overigens ook aan bod.

---

Burenmarkt & Permanent Beta

Op zaterdag 6 september geef ik een Tai Chi workshop als onderdeel van de Burenmarkt Leidsche Rijn 2014. De workshop start om 15:00 uur en stopt omstreeks 16:30 uur. De lokatie is De Vrijstaat. Toegang gratis, maar bijdrage voor de organisatie van harte welkom. Meer informatie op hun website...

Vrijdag 12 september ben ik op het Permanent Beta Festival in de Drentse bossen en geef daar een workshop 'Loslaten voor beginners'.

---

Inspiratie

• Amy Cuddy legt in 17 minuten uit hoe je lichaamshouding je stemming beinvloed.

• Advaita Vedanta leraar Mooji op zijn grappigst. (3 min)

---

Oefening

Een van mijn favoriete oefeningen is de 'Supine Groin Stretch' van Egoscue. Doel hiervan is om de belangrijkste spier in het heupgebied (psoas) op de juiste lengte te krijgen. Dit kan je houding verbeteren en allerlei klachten (knie, heup, bekken, rug, nek) verminderen.

https://www.youtube.com/watch?v=uXYQWFkVTDI
https://www.youtube.com/watch?v=ijFKIL4l1w4
https://www.youtube.com/watch?v=SieHO8seGB0

Elk filmpje bied een ander perspectief en ik raad aan ze alledrie tweemaal te bekijken voordat je aan de slag gaat. Doe beide kanten minimaal 30 minuten. Aanvankelijk lijkt er niks te gebeuren, maar na enige tijd kan je van alles gaan voelen. Deze oefening heeft mij en de mensen om mij heen de afgelopen 10 jaar veel opgeleverd.

---

Agenda

6 september: Tai Chi workshop op de Burenmarkt Leidsche Rijn Utrecht
16 september: Start lesseizoen 2014-2015 in Leidsche Rijn
8 november: Tai Chi & Qigong festival van de STN in Utrecht
15 &16 november: Workshop Lauren Smith in Groningen