Hoi,

Voordat we afscheid nemen van 2019 nog even een nieuwsbrief.

Fijne jaarwisseling!

Groet,

Tjeerd Verbeek
Tai Chi & Qigong Leidsche Rijn (TCQLR)
www.tai-chi.nl

Oefening: Voel je voeten

Dit is een eenvoudige tai chi en qigong oefening voor meer lichaamsbewustzijn en een betere balans. Bovendien goed om te aarden en rustgevend.

Zet je voeten evenwijdig op heupbreedte en buig je knieƫn een beetje. Ga vervolgens met je aandacht naar beneden. Voel het contact dat je lichaam maakt met de grond in de voetzolen. Dit gevoel is er al je hele leven, maar waarschijnlijk besteedde je daar nooit veel aandacht aan. Onderzoek de sensaties in je voeten, terwijl je je gewicht ook wat naar voren (in de tenen) en achteren (in de hielen) beweegt. Mochten je gedachten afdwalen, keer dan weer terug naar het gevoel van je voeten wanneer je dat opmerkt. Doe deze oefening 1-10 minuten.

De kracht zit hem in de eenvoud en de herhaling. Het is een van de oefeningen die ik dagelijks doe. Wachten in de supermarkt of op de trein is nooit meer saai. Voel je voeten!

Tension Release Exercises


Psoas Release Exercises in 2020

Ik beoefen inmiddels ruim 25 jaar tai chi en qigong. Gedurende deze periode heb ik veel geleerd van diverse leraren, boeken, trainingspartners, oefeningen, bodyworkers, en (fysio)therapeuten. De laatste jaren heb ik veel gehad aan het regelmatig activeren van 'neurogenic tremors' met behulp van de tension and trauma releasing exercises (TRE).

Neurogenic tremors zijn trillingen waarmee je autonome zenuwstel zichzelf in balans brengt. Stress-gerelateerde klachten en klachten aan het bewegings-apparaat reageren er zeer goed op. (Lees er hier meer over.)

In het afgelopen jaar heb ik het opwekken van neurogenic tremors verder ontwikkeld en gecombineerd met oefeningen uit onder andere tai chi & qigong. Hiervoor gebruik ik nu de naam Psoas Release Exercises (PRE). In november heb ik met succes al twee PRE workshops gegeven in Zwitserland. In 2020 ga ik door met het bestuderen van neurogenic tremors; zowel het verschijnsel als de geschiedenis ervan.

Nieuwsgierig? Op zondag 22 maart 2020 geef ik weer een Psoas Release Exercises workshop in Utrecht. In het derde weekend van augustus zal ik maar liefst drie PRE workshops geven bij het North Sea Tai Chi festival in Zeewolde. Voor meer info en aanmelden zie de psoas release exercises workshop of de workshop agenda.

Video inspiratie 

> Sfeervolle zhineng qigong demo door Mark Sluijter (12:57 min)

> Alles over lichaamstaal met Denise Dechamps (56:29 min)

> Pushing hands workshop met Daniel Grolle (02:46 min)

Agenda

7 & 14 januari: Proeflessen Tai Chi & Qigong Leidsche Rijn
22 maart: Workshop Psoas Release Exercises met Tjeerd Verbeek (Utrecht)
14,15 & 16 augustus: North Sea Tai Chi festival in Zeewolde (NL)

Over deze Nieuwsbrief

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je daarvoor hebt opgegeven of omdat je ooit bij mij een buitenles, cursus of workshop hebt gedaan. Alle informatie over de nieuwsbrief - inclusief het archief - vind je hier. Ken je nog iemand die deze nieuwsbrief leuk zou kunnen vinden? Stuur hem door!