Hoi!

Dit is de 3e nieuwsbrief van Tai Chi & Qigong Leidsche Rijn. Graag deel ik enkele voor mij waardevolle zaken. Feedback altijd welkom.

Ken je nog iemand die deze nieuwsbrief leuk zou kunnen vinden? Stuur hem door!

Fijne feestdagen!

Tjeerd Verbeek
www.tai-chi.nl

---

Boek

Goede tai chi boeken zijn schaars. Kennis en kunde op het gebied van tai chi vallen niet vaak samen met goed kunnen schrijven. Een van de uitzonderingen is 'The TAI CHI book - Refining and Enjoying a Lifetime of Practice' van Robert Chuckrow uit 1998. Het is systematisch opgezet en behandelt alle aspecten van (het leren van) tai chi. De meest voorkomende vragen over tai chi worden hierin beantwoord. Aanrader.

---

Duik in Het Zand

Op zondag 11 januari organiseert Cultuur 19  'Duik in Het Zand' - een voorproefje van wat er zich in 2015 gaat afspelen in Brede School Het Zand. Ik ben gevraagd om een tai chi workshop te geven. Deze start om 14:30 uur en stopt omstreeks 15:30 uur. De lokatie is speelzaal Arcade in Brede School Het Zand, Pauwoogvlinder ‚Äč20, Utrecht (Leidsche Rijn). Toegang gratis. Meer informatie...

---

Inspiratie

• Fragment uit een tai chi les met meester Cheng Man Ching. (New York, jaren 60)

• Wat als yoga uit Nederland kwam? (Anderhalve minuut Belgische humor)

---

Foundation Training

In 2014 werd ik diverse keren getroffen door lage rugpijn. Met oefeningen van de methode Egoscue en yoga kon ik een en ander wat terugdringen. Helaas bleven de klachten aanwezig op de achtergrond en kwamen soms hevig terug. 'Every problem is a blessing in disguise' en dat ging helemaal op. Want in augustus stuitte ik op deze TED talk van Eric Goodman. En dat was mijn introductie tot Foundation Training.

In een notedop: door veel zitten verzwakt de achterkant van het lichaam (posterior chain) en gaan we de rug verkeerd gebruiken. Foundation training corrigeert dit. Behalve dat in veel gevallen rugpijn volledig verdwijnt, wordt je houding beter en krijg je meer energie. Zelf ervaren? Doe de basis-oefening van deze methode: the founder.

Inmiddels is mijn rugpijn verdwenen en 'the founder' komt vanaf heden aan bod in mijn qigong lessen!

---

Agenda

11 januari: Tai Chi workshop Duik in het Zand Leidsche Rijn Utrecht
13 januari: Start Qigong & Tai Chi lessen 2015 in Leidsche Rijn
18-22 februari: Pushing Hands Meeting Hannover (D)