Wat leer/doe ik in de cursus?

In de lessen maak je kennis met de basisprincipes van tai chi en qigong. Je leert hoe je bewuster en efficienter kan bewegen. We doen solo- en groepsoefeningen en werken – met name in de tai chi lessen – vaak in tweetallen.

Hoe weet ik of tai chi iets voor mij is?

Tai chi is een goede keus als je interesse hebt in vechtkunst, gezondheid en/of meditatie. Tai chi leren is een lang proces en vraagt geduld en toewijding. Daarbij is het belangrijk dat je wekelijks naar de les komt.

Hoe weet ik of qigong iets voor mij is?

Qigong is een goede keus als je interesse hebt in het verminderen van stress door beweging en bewustwording. De lessen zijn meditatief van aard. Net als tai chi, is het leren van qigong een proces dat geduld en toewijding vraagt.

Wat is het verschil tussen de tai chi en qigong lessen?

In de tai chi lessen leer je ‘de vorm’ – een lange serie van vaste bewegingen. In de qigong les niet. Verder doen we in de tai chi les veel interactieve oefeningen die voortkomen uit het feit dat tai chi een vechtkunst is (pushing hands). De qigong les is meditatiever en we besteden meer aandacht aan de ademhaling en de ontspanning van het lichaam. De inhoud van beide lessen overlapt deels, omdat de basisprincipes van qigong en tai chi gelijk zijn.

tai chi of qigong

 

Ik kan een aantal keren niet komen, is dat een probleem?

Nee, dat is geen probleem. Zorg wel dat je minimaal 2/3 van de lessen bijwoont.

Ik heb een tai chi les gemist – kan ik die inhalen?

Ja, dat kan door op een andere dinsdag ook mee te doen met de qigong les – dus twee lessen achter elkaar.

Ik heb een qigong les gemist – kan ik die inhalen?

Nee, tenzij je enige ervaring hebt met tai chi; dan kan je een andere dinsdag ook met de tai chi les meedoen. In overleg kan je wel komen als er een proefles is.

Heb je oefeningen die ik thuis kan doen?

Jazeker, op deze pagina vind je diverse videos met tai chi en qigong oefeningen.

Krijg ik korting met mijn U-pas?

Nee. Ook andere betalingsvormen zoals een strippenkaart zijn niet mogelijk.

Hoe is jouw aanpak/stijl van lesgeven?

In mijn manier van lesgeven staat de eigen ervaring centraal. Ik vraag je niet ergens in te geloven, maar zelf te onderzoeken en ontdekken. Ik ben vrij nuchter en praktisch ingesteld. Verwacht geen zijden pakken, wierook of Chinese muziek. Ik ben een serieuze leraar en er is beslist ook ruimte voor humor!

Wanneer kan ik een proefles volgen?

Dat kan het hele jaar door: 1 à 2 keer per maand is er een proefles. De eerstvolgende proefles staat altijd vermeld op de home pagina. Zie ook de pagina over proeflessen.

Zijn er lessen op andere momenten in de week?

Nee. Ik geef aan particulieren uitsluitend les op dinsdagavond.

Mijn gezondheid is niet 100%, kan ik dan wel meedoen?

Soms wel, soms niet… Als je 5 kwartier kan staan en wandelen, kan je in principe ook tai chi of qigong beoefenen. Bij klachten of chronische ziekte – zowel geestelijk als lichamelijk – is qigong vrijwel altijd de beste keuze. Bij qigong is het mogelijk de les deels zittend te doen. In geval van twijfel even overleggen.

Ik heb een burn-out, kan ik dan deelnemen?

Qigong en tai chi zijn geen wondermiddelen. Bovendien komt er weer iets op je to do list bij, die waarschijnlijk toch al overloopt. Los eerst de kern-oorzaak van je probleem op. (vaak: geen nee kunnen zeggen, te veel ambities hebben of perfect willen zijn.) Vervolgens is qigong de beste optie om je vitaliteit te verhogen.

Zijn qigong en tai chi veilig?

Aan het volgen van qigong en tai chi lessen zijn weinig risico’s verbonden. De docent is ervaren en houdt rekening met eventuele klachten of blessures. Toch blijft het deelnemen aan de lessen altijd je eigen verantwoordelijkheid.

Staat je vraag er niet bij? Stel die dan via de contact pagina.

 

pushing-hands-leidsche-rijn