qigong in utrecht leidsche rijnQigong is een bewegings- en meditatieleer afkomstig uit China, gericht op het bevorderen van lichamelijk en geestelijk welzijn. Het reguleren van de adem en de levensenergie speelt daarbij een belangrijke rol. Qigong wordt wel omschreven als ‘Chinese yoga’. Qi betekent ‘energie’ of ‘adem’; gong betekent ‘vaardigheid’ of ‘cultivatie’. De Chinese karakters staan hiernaast afgebeeld. Qigong wordt uitgesproken als ‘tsjie koeng’ en ook geschreven als ‘chi kung’.

Waarom qigong beoefenen?

Regelmatig qigong beoefenen draagt bij aan het verminderen van stress en voorkomt en vermindert klachten aan het bewegingsapparaat. Aandoeningen als rugpijn, hoofdpijn, MS, fybromyalgie, burn-out en nek/schouderklachten kunnen met qigong worden teruggedrongen of soms helemaal genezen. Qigong is een uitstekende voorbereiding op het leren van tai chi en sluit goed aan bij mindfulness meditatie. Veel mensen vinden qigong aangenaam om te doen en ervaren tijdens het oefenen al snel een toename van ontspanning en innerlijke rust.

Inhoud van de cursus

In de qigong cursus leer je dieper te ontspannen, middels het bewustworden van de ademhaling en het doen van rustige bewegingen. Centraal in de lessen staan de basisprincipes van qigong: het voelen van het lichaam (lichaamsbewustzijn), ontspannen, het uitlijnen van het lichaam (bodyalignment) en het versterken van het lichaam. Het ‘begrijpen’ en integreren van deze principes kent vele niveaus en daarom kan je de cursus jarenlang blijven volgen.

Bronnen

Naast traditionele Chinese qigong zoals de 5 elementen en zhan zhuang (staan als een boom) maak ik gebruik van oefeningen, technieken en kennis uit onder andere: tai chi, hatha yoga, de Russische ademtechniek Buteyko, Egoscue method, foundation training, energiewerk, mindfulness meditatie en psoas release exercises.

Lesopbouw

Een les duurt 70 minuten en begint met een warming-up van 25 min. Na de warming-up volgt een thema – dat is elke week anders. Voorbeelden van thema’s: het ontspannen van de rug, bewustworden van de adem, adem & stress, ontspanning (van oa armen, schouders, heupen) en lichaamsbewustzijn. De meeste oefeningen doen we solo, maar werken ook in tweetallen, in drietallen of met de hele groep. We sluiten altijd af met de 5 elementen oefening.

Algemeen

De qigong les worden gegeven in een gemengde groep van gemiddeld 8 tot maximaal 18 personen. De leeftijd van de deelnemers varieert tussen 30 en 70 jaar. In de groep zijn er leerlingen van verschillend niveau. Mensen met klachten, beperkingen of chronische ziekte kunnen in veel gevallen meedoen. Qigong wordt vooral staand en soms zitend of liggend beoefend.

 

Data & tijden | Lokatie | Kosten | Kleding