tai chi leidsche rijn utrecht
Tai chi meester Cheng Man Ching

Tai chi is van origine een Chinese vechtkunst. Het wordt ook beoefend ter verbetering van de gezondheid en als meditatie. Tai chi – ook wel ‘taijiquan’ – bevordert het natuurlijk functioneren, door lichaam en geest meer in evenwicht te brengen. In het beoefenen van tai chi staat het voelen en ontspannen van het lichaam centraal. Dit leidt tot meer lichaams-bewustzijn, balans en een betere houding. Tai chi is geen therapie, maar kan soms wel therapeutisch werken.

Principes

Centraal in mijn lessen staan de basisprincipes van tai chi. Deze principes kunnen ook worden toegepast in het dagelijks leven. Als dat gebeurt doe je pas werkelijk tai chi.

De vorm

Een belangrijk deel van de lessen bestaat uit het leren en oefenen van ‘de vorm’. Dit is een vaste reeks vloeiende bewegingen, die ontspannen en langzaam uitgevoerd worden. Deze vorm is opgebouwd uit diverse houdingen, elk met een eigen naam en functie. Door het beoefenen van de vorm kunnen de tai chi principes worden ontdekt en getraind. Je leert het eerste deel van de korte vorm van Cheng Man Ching (Yang stijl).

Pushing hands

Pushing hands (tui shou) is een onderdeel van tai chi. Het is een partner-oefening, waarbij je elkaar uit balans probeert te brengen. Het doel van pushing hands is om kwaliteiten als evenwicht, concentratie, structuur, gevoeligheid en ontspanning te ontwikkelen. Het werken met een partner is soms confronterend, maar de feedback die je daardoor krijgt is onmisbaar in het leerproces.

Algemeen

De tai chi les worden gegeven in een gemengde groep van gemiddeld 10 tot maximaal 18 personen. De leeftijd van de deelnemers varieert tussen 25 en 65 jaar. De lessen duren 5 kwartier en beginnen met losmaak-oefeningen. Daarna wordt er een thema onder de loep genomen. In het derde deel van de les leer je een tai chi vorm. In de groep zijn er leerlingen van verschillend niveau. De lestijden kunnen na de zomer- en winterstop veranderen. Ik werk niet met banden, rangen of examens.

 

Data & tijden | Lokatie | Kosten | Kleding