Wanneer?

Zondag 10 of 24 november 2024 | 13:30-17:00 uur (nog 11 plekken beschikbaar)
[Inschrijven kan vanaf 1 oktober]

Psoas Release Exercises

Mensen hebben – net als andere zoogdieren – een ingebouwde reflex om door middel van trillen spanning los te laten. Dat kan spontaan gebeuren na een intense ervaring of bij de beoefening van sport, yoga, tai chi of meditatie. Het is ook mogelijk om deze ‘neurogenic tremors’ bewust te activeren met oefeningen. Door het lichaam de ruimte te geven om te trillen, kan diepere spanning je lichaam verlaten. Het mooie is dat dat meestal heel geleidelijk gebeurt; zonder heftige emoties. De psoas (grote lendenspier) speelt hierin een centrale rol.

Achtergrond

Neurogenic tremors zijn al eeuwenlang bekend in de Oosterse tradities. In India bijvoorbeeld onder de naam ‘kundalini kriyas’ en in China als trainingsfase van zhan zhuang qigong. De psoas release exercises zijn geïnspireerd op deze en andere oefeningen uit de bio-energetica, yoga en meer recent de tension release exercises van David Berceli. Zie ook mijn uitgebreide artikel over neurogenic tremors.

psoas release exercises

Wat heb je eraan?

In de loop van je leven kan stress zich in de vorm van spanning in je lichaam vastzetten. Door het trillen lost die spanning weer op. Dat merk je bijvoorbeeld door een ruimer gevoel in je lijf, meer vitaliteit en beter slapen. Klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat verminderen of verdwijnen. In je beoefening van sport, dans, vecht- en beweegkunst ervaar je meer souplesse en coördinatie in je bewegingen. Dit komt onder andere door meer symmetrie en ontspanning in je houding. Lees hier wat de workshop opleverde voor eerdere deelnemers.

Wat is het verschil tussen psoas release exercises (PRE) en tension & trauma releasing exercises (TRE)?

psoasBij beide gaat het om het opwekken en reguleren van het trillen (neurogenic tremors). TRE benadert het trillen vooral vanuit een psycho-therapeutische invalshoek met het accent op trauma-verwerking. PRE benadert het meer als manier om je eigen lichaam/biologie beter te leren kennen en als ‘natural biohack’ voor stress-reductie. Daarnaast gebruiken we in PRE andere manieren om de spieren moe te maken – met o.a. oefeningen uit tai chi en qigong.

Voor wie?
In principe voor iedereen met interesse in gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Ook als je al eerder een dergelijke workshop hebt gevolgd. Voor beoefenaren van tai chi en qigong is het waardevol omdat het kan helpen om het bekkengebied (psoas) te ontspannen en uit te lijnen. 

Voor wie niet?
Deze workshop is niet geschikt als je recent een (buik)operatie hebt ondergaan, zwanger bent (eerste trimester), in geval van ernstige psychische problemen of verleden met zwaar trauma. Het is geen (psycho)therapie, maar kan soms wel therapeutisch werken. Bij twijfel: overleg.

Docent

De workshop wordt gegeven door Tjeerd Verbeek. Hij beoefent de psoas release exercises sinds 2014. Meer over Tjeerd…

Inhoud

De workshop start met een introductie en warming-up. Vervolgens doen we enkele ontspannende vooroefeningen. Dan volgen de oefeningen en het trillen. Daarna houden we een thee pauze en is er nog en tweede ronde met extra oefeningen, tips & tricks. We sluiten af met een evaluatie. De workshop is serieus en er wordt zeker ook gelachen!

Na de workshop

Na de workshop is het goed om de tijd te nemen om je ervaringen te integreren. Je kan ook wat moe zijn en je niet helemaal scherp voelen. Plan geen belangrijke afspraken of activiteiten voor de avond en de dag erna. Met rust en reflectie haal je het meeste uit de workshop!

Praktische info

De workshop is van 13:30 tot circa 17:00 uur; deur open vanaf 13:15 uur. Meenemen: kleding waarin je makkelijk kan bewegen (ook warm), een notitieboekje en iets om op te liggen (handdoek of dekentje). Er zijn yogamatten (als onderlaag) aanwezig. De zaal svp niet met schoenen betreden. In de pauze is er thee en koffie. Vriendelijk verzoek om telefoons helemaal uit te zetten tijdens de workshop.

zaal psoas release exercises workshop

Locatie

De workshop vindt plaats in Utrecht Leidsche Rijn bij Studio Natuurlijk Pilates. Het adres: Zandweg 116C (boven), 3454 JZ De Meern. Het zit boven Bodyproof; ingang achterom via de linkerkant (wenteltrap). Gratis parkeren voor de deur. Bushalte lijn 28 op 3 min lopen. (De locatie voor 10/24 nov 2024 kan nog wijzigen.)

Kosten & betalen

De kosten bedragen 59 euro per persoon. Leerlingen en ex-leerlingen betalen 49 euro. Ook als je eerder bij mij een PRE workshop hebt gedaan, betaal je dit gereduceerde tarief. De gegevens voor de betaling ontvang je per email. Inschrijven = betalen. Mocht je door ziekte niet kunen komen, dan kan je de eerstvolgende keer meedoen.

Aanmelden

Meld je aan per email. Je ontvangt dan een email met details en gegevens om te betalen. Er is plaats voor maximaal 12 personen.

TRE utrecht